Termékeink bemutatása: Ergonómia

A legmegfelelőbb irodaszék kiválasztása

KOSÁR
kosár
Kosara üres.

Irodaszék kínálatunk
Vevői garancia:

Az általunk forgalmazott székek típustól függően 1, 2, illetve a Rim-Dauphin székek 5 év garanciával rendelkeznek.
Garancia lejárta után, a nálunk vásárolt székek alkatrész ellátása is megoldott, amennyiben ez szükséges, de nem jellemző

ÖNÉRT VAGYUNK:
  • kedves kiszolgálás
  • szakképzett szervizháttér
  • magyar, olasz, német, cseh termékek
  • széles áru választék - gyors, személyre szabott árajánlat
  • mennyiségi kedvezmények
  • gazdag szövet és pácszín választási lehetőség
  • nagy raktárkészlet
  • gyors szállítás
  • szaktanácsadás
  • ergonómia tesztelési lehetőség
Elérhetőség:

Tel: 06 1 361-9395
Mobil: 06 20 434-2222
E-Mail: szekek@irodaiszekek.hu

 

főoldal | vissza

főoldal | vissza

Mi is az az ergonómia?

"Ergonómia az a tudomány, amely az emberek és egy rendszer más elemei közötti kölcsönhatásainak tanulmányozásával foglalkozik, és az a mesterség, amely elméleti alapelveket, adatokat és módszereket alkalmaz a tervezésben, annak érdekében, hogy optimalizálja az emberi jólétet és az egész rendszer teljesítményét. Az ergonómusok hozzájárulnak a munkafeladatok, munkakörök, termékek, környezet és rendszerek megtervezéséhez és értékeléséhez azzal a céllal, hogy kompatibilissé tegyék az emberek szükségleteivel, képességeivel s korlátival."

A jó munkaszék legfontosabb tulajdonságai


- A stabilitás.

Azok az irodaszékek, melyeknek ötágú görgős csillaglábuk van, ami alkalmazkodik a padló minőségéhez (kemény vagy puha felületű-e), ma már mindennaposak. A piacon azonban megjelentek olyan székek is, melyeknek fix görgőik vannak. A konferencia/tárgyaló/ székeknek vagy négy lába van, vagy úgynevezett szánkótalpa.

- Az ergonómikusan formázott ülőlap.

Eléggé széles és mély, miközben üléskor a mélységét teljes mértékben ki lehet használni. Az ülőlap elülső oldalának lekerekítettnek kell lennie.

- A háttámla egész hosszában folyamatosan megtámasztja a gerincoszlopot. A különböző magasságban rögzíthető háttámlát úgy kell beállítani, hogy a támla kidomborodó íve a hátgerincet a medence területén támassza alá.

-A szögnek, melyet a háttámla és az ülőlap zár be, még a leggyakrabban használt elülső testhelyzetben sem szabad kisebbnek lennie, mint 90°. Csak ebben az esetben nem kerül sor a szív, az emésztő-és légzőszervek terhelésére.

-Az ülőlap magasságának állíthatósága.


- A karfák állíthatósága, egyes esetekben az oldalirányú kihajlítás lehetőségével. A legnagyobb kényelmet a multi funkciós karfák nyújtják, amelyek szélességben, mélységben, magasságban és oldalirányban állíthatók.

- Központi gázrugó.
Minden széknek tartalmaznia kellene. Elsősorban azt az éles becsapódást tompítja, ami a hirtelen leülésnél keletkezik, de minden más testmozgás tompítása is az ő feladata.

-Az tartós kárpitozás. A legfontosabb fizikai tulajdonságok közé a kopásállóság, bolyhozódás, színtartósság és a lángállóság tartozik

ergonómia

Ergonómia: Az egészséges ülés ergonómiája

Az ülésnek nem csak kényelmesnek kell lennie, de egészségesnek is. A munka minőségének fokozatos változásával, az ülés időtartama is egyre hosszabbodik. Ha ez az időtartam a munkahelyen hat és nyolc óra között mozog, további majdnem öt órát az autóban, televízió előtt, étkezésnél, moziban vagy színházban töltünk üléssel.

Milyen ez az ülés?

A választ a már elvégzett számtalan kutatás adja. A foglalkoztatottak majdnem 67%-a helytelen testtartással ül.

Mi ennek az eredménye?

Az egészségi állapot rosszabbodása, alacsonyabb teljesítmény és kisebb motiváció a munkavégzés területén.

Mik a leggyakoribb panaszok?

Hátfájás, fejfájás, vérkeringési rendellenességek, emésztési- és légzési panaszok, izomgöcsök vagy izomfeszültség. A hátgerinc az egész testet egyenesen tartja, s szinte valamennyi mozdulatunkban tevékenyen részt is vesz - a telefonkagyló felemelésétől egészen a járásig.

"A test egyensúlyba tartásához fontos annak kettős S alakú görbülete. Az öt alsó csigolyában ez a görbület a legmarkánsabb, ezért ezek tartják a legnagyobb súlyt és ellenállnak a legnagyobb terhelésnek. Az izomzat nagy jelentőséggel bír a hátfájdalom és a hát betegséginek kialakulásánál. Az izmok nem megfelelő terhelését azok egyenlőtlen emelőszerű működésük okozza. A különálló izmok együttműködését kisebb vagy nagyobb mértékben kétféle képen lehet megzavarni: az izomzat túlzottan ernyedt, de ugyanolyan gyakran előfordul, hogy erősen feszült állapotú. Jóllehet a hátproblémák hátterében általában az izomproblémák állnak, de ezek leggyakrabban a csigolyaközti porcok és izületi porcok elhasználódásában nyilvánulnak meg."

A csigolyák közötti porcok az ülésnél állandó jellegű erős nyomásnak vannak kitéve, mely nyomás 50%-kal nagyobb, mint álló helyzetben. Ülőhelyzetben a testben feszültség keletkezik, a számítógép billentyűzetén történő íráskor ez feszültség, igen jelentősen megnövekszik.

Mi egészséges?

Az ergonómia jegyében egészséges megoldást az úgynevezett dinamikus ülésnél érünk el, amely lehetővé teszi az ember szükségletei szerinti testhelyzet változtatást. Az egyenes testtartást elősegíti a helyesen tervezett ülőlap és háttámla, amikor is különleges jelentőséggel bír a derék és a medence támasztása.

Fontos, hogy a munkaszék engedje a test előre és hátra történő mozgását egyidejűleg folytonosan támaszt nyújtva a hátnak is. Az ülőlap és a háttámla egyidejű mozgása, az úgynevezett szinkronmechanika lehetővé teszi a törzs előrehajlását, ami mellett a test alsó része ugyanazon helyzetben marad az ülésen, még a törzs újbóli kiegyenesedésénél is. Ebből adódóan a test a széken optimális helyzetben van. A szinkronmechanikának köszönhetően a hátunk a háttámla folyamatos nyomásának van kitéve, amely meggátolja a hátizmok elernyedését.

A szinkronmechanika lehetővé teszi a háttámlának és az ülőlapnak, a törzs mozgásához történő automatikus alkalmazkodását, ilyenkor beszélhetünk az úgynevezett aktív ülésről. A székek általában lehetővé teszik az 50-125 kilogrammig terjedő testsúlyhoz történő ellensúly beállítást, ezzel tulajdonképpen minden súlycsoportnak meg tudunk felelni.

Dinamikus munkaszékek jellemzői >>

 

Kérjen segítséget a szekek@irodaiszekek.hu e-mailen, vagy az oldalt található telefonszámon, ha már van elképzelése, de még nem találta meg a megfelelő modellt. A megadott darabszám figyelembevételével szívesen adunk árajánlatot az elképzelésének megfelelően különböző kategóriákban.